About Vašek Purchart

Zajímám se především o architekturu a objektový návrh aplikací, pracuji v Medio Interactive jako senior vývojář. V rámci Medio Akademie vedu školení Gitu a pokročilého vývoje a testování aplikací. Na Twitteru mě najdete jako @VasekPurchart.

WebExpo 2012 – Nepoužívejte Git jako SVN!

Na začátku tohoto týdne zde na DevBlogu Michal Špaček představil témata, která si přihlásil do letošního ročníku konference WebExpo a zároveň vyzval ostatní, aby zveřejnili ty své. Jak ale ukazuje hledání #webexpo #ukazprihlasku, tak se k iniciativě zatím zřejmě nikdo nepřihlásil.

Nechci v tom Michala nechat samotného, a tak jsem také přispěchal se svojí troškou do mlýna. Přijde mi, že se nám tu v poslední době rozmohl takový nešvar – za posledních několik let se stal Git velmi populárním, ale pozoruji, že ne každý si je jistý, jak tuto technologii uchopit. Pracovní název zmíněný v titulku tohoto článku je poněkud bulvární, SVNkem se ve své přednášce zabývat nebudu, budu povídat čistě jen o Gitu.

Moje přihláška není zdaleka tak zábavná, jako ta Michalova, ale doufám, že se mi v ní podařilo dobře zachytit mojí motivaci a připravované téma. Záleželo mi na tom dokonce natolik, že jsem přihlášku odeslal 2 dny (!) před deadline.


Čím se nyní zabývám?

Pracuji v Medio Interactive jako senior vývojář. Starám se především o kvalitu vývoje – jak z pohledu dodržování správných programátorských postupů, tak i určitého pracovního workflow. Dále se zabývám analýzami projektů, tvorbou wireframes a vedením projektů. V rámci Medio Akademie vedu školení Gitu a pokročilého vývoje a testování aplikací. Studuji magisterské studium na ČVUT FEL OI.

Čeho si z toho, co jsem dosud dosáhl, nejvíc vážím?

V Mediu jsem prakticky od vzniku firmy a už od začátku jsem začal prosazovat, abychom dělali věci “správně”, tak, aby se nám to z dlouhodobého hlediska vyplatilo. Myslím, že se mi to povedlo, protože nyní je u nás radost vyvíjet. Neřešíme problémy s programovacím jazykem jako takovým, ale můžeme se soustředit čistě na řešení projektu. Projekty, na kterých pracujeme, jsou relativně velké, ale díky našim postupům a zázemí není složité je udržovat.

Čeho bych chtěl dosáhnout?

Když jsem začínal, dělal jsem klasicky vše okolo webů – programování, kódování, “grafika” a spol. Poté jsem se začal specializovat čistě na programování, ale nyní se od něj zase trochu vzdaluji. Snažím se mít přehled a být otevřený novým technologiím a možnostem. Zároveň je ale posuzuji z kritického hlediska praktičnosti. Přehled se snažím mít obecně dost široký na úkor hluboké znalosti jednotlivých záležitostí. Jako každý samozřejmě do některých věcí “vidím” více a do některých méně.

Na co se na Webexpo těším?

Jako každý rok se na Webexpo těším především z pohledu networkingu, je to skvělá příležitost pro setkání s kamarády a “kolegy”, se kterými se člověk přes rok běžně nevidí. Letos se těším ještě více než jindy, protože jsem se bohužel loni zúčastnit nemohl kvůli zdravotním problémům, letos si to hodlám plně vynahradit!

Kvalitní přednášky pak už beru jako samozřejmost, slouží mi především k rozšíření obzorů a jako podnět, jaké zajímavé věci bych mohl dále zkoumat. Vítám také přednášky zahraničních speakerů, protože není tolik příležitostí si tyto lidi u nás poslechnout. Ještě zajímavější je pak možnost si s těmito lidmi osobně promluvit.


O čem to bude?

Chtěl bych promluvit o workflow vývoje projektů pro firmy, kde používají (nebo chtějí používat) Git. Spousta firem začala používat Git místo SVN nebo CVS, nové firmy sahají po Gitu (nebo Mercurialu) skoro automaticky, ale většinou nejsou úplně schopné využít všech jeho možností. Git díky svojí flexibilitě nikomu žádné konkrétní workflow nenutí, což je obrovská výhoda, ale je potřeba si nějaká pravidla stanovit samostatně. Během přednášky bych rád představil několik možných přístupů a srovnal jejich dopady na vývoj projektu. Představím jednak workflow, které jsme vymysleli cca před rokem v Mediu a od té doby prakticky beze změn velmi úspěšně používáme, tak některé jeho varianty, které mohou sedět lépe dalším firmám. Mezi tyto varianty určitě patří i Git-flow, které mohou někteří znát.

Co z toho návštěvníci získají?

Přehled o možnostech Gitu a různých přístupech k jeho využívání v rámci různých typů firem. Na začátku probereme určitě i best-practices pro práci s Gitem, protože to s workflow a jeho snadným udržováním velmi souvisí.

Ukážeme si tedy klasické problémy, které vznikají v různých fázích vývoje, a jak na ně vhodně reagovat. Tzn. jednak, jak kód integrovat a koordinovat práci v týmu, tak i části, které ovlivňují deployment.

Pro koho to je?

Pro návštěvníky z malých či středních firem, kde se řeší, jakým způsobem má spolupracovat více (2+) lidí na jednom projektu. Na toto téma se mě v poslední době ptá čím dál tím více lidí. Při přípravě přednášky budu vycházet z těchto otázek od konkrétních lidí a projektů – jsou si dost často velmi podobné.

Přednáška bude zajímavá jak pro vývojáře, jejichž denním chlebem by používání verzovarcího systému mělo být, tak i pro další členy týmu jako jsou kodéři a grafici. Pro vedoucí projektů může být přednáška určitě také zajímavá, protože odhalí možnosti Gitu, které napomohou řešení nebo v ideálnějším případě předcházení krizovým situacím.


Doufám, že vás toto téma alespoň trochu zaujalo, pokud ano, budu rád za jakýkoliv feedback. Podoba výsledné přednášky zdaleka není stanovená, takže vaše komentáře mi mohou pomoci ještě rozšířit spektrum problémů, které budu při přípravě prezentace uvažovat (nebo mi naopak dovolí koncentrovat se na několik skutečně nejčastějších případů).