Skype, Joltid a core technology

V posledních dnech se hodně mluví a píše o Yahoo a koupi Summly. A taky o tom, že Summly nevlastní svoji “core technology”, ale že si ji pronajímá. Nevím, co tou akvizicí Yahoo sleduje a celkem je mi to jedno, ale tato situace tu není poprvé. Před pár lety se stalo něco podobného v mnohem větší míře, za víc peněz s větším rizikem.

eBay koupila Skype někdy v roce 2005 za $2.5bn, ale nekoupila si Skype “core tech”, tedy software, který pohání peer-to-peer síť, která byla a je pro Skype kritická. eBay tehdy tento software, říkejme mu třeba Global Index, používala na základě licence od společnosti Joltid, jejíž zakladatelé, Niklas Zennström a Jaanus Friis, nejsou žádní amatéři. Dříve totiž vytvořili také program na peer-to-peer sdílení s názvem Kazaa a později také již zmiňovaný Skype.

Všechno bylo jakože fajn, do té doby, než se někdy v roce 2009 eBay rozhodla Skype prodat skupině investorů, ve které byla známá jména – Silver Lake, Andreessen Horowitz a Canada Pension Plan Investment Board (ano, správně, penzijní fond).

Joltid tehdy prodej zablokoval a poslal eBay k soudu s tím, že Skype používá Global Index mimo rozsah licence a chtěl licenci ukončit, čímž by fakticky skončil celý Skype. Nejen česká média tehdy katastroficky psala o Joltidu a jeho pokusu o potopení Skype, ale na pozadí bylo zcela něco jiného, stačí se trochu zamyslet. Žádná ze zúčastněných stran rozhodně nechtěla provoz Skype ukončit, to by nikam nevedlo, vlk by se nenažral a koza by chcípla. To jen Niklas a Jaanus rychle pochopili, že hodnota Skype prudce vzroste. Jen v něm už neměli žádný podíl, protože všechno prodali eBay.

Co se dělo na schůzkách právníků se nedozvíme, v každém případě Joltid žalobu stáhl, přidal se ke skupině investorů, kterým eBay část Skype prodala, získal 14% podíl ve Skype výměnou za Global Index, tedy Skype “core tech”. Skype si tak vlastně koupil svoji vlastní “core tech” až koncem roku 2009 za 14% podíl.

O 20 měsíců později přichází na scénu Microsoft a kupuje Skype za $8.5bn. 14% z toho je… jo, přesně tolik. Dámy a pánové, nechci se vás dotknout – kdo z vás to má?

Zaměstnanci Skype dostali jako poděkování od Andreessen Horowitz takový krásný oranžový bezdrátový reproduktor (hraje to fakt dobře) a kanadští důchodci podle mě paří ještě dnes. Byla to tenkrát jízda, být u toho všeho velmi blízko byl zážitek. #proudskyper

Co z té akvizice bude mít Yahoo a co vlastník “core tech” Summly se snad brzy dozvíme, věřím tomu, že alespoň jedna strana ví, co dělá.

Blog byl staticky vyexportován, nové komentáře již nelze přidávat.