WebExpo 2012 – den druhý

Rychlé hodnocení pátečních přednášek jsem sepsal minule, teď něco k těm sobotním. Pro připomenutí, jedná se výhradně o přednášky z dev hallu, jiné jsem letos neviděl.

Vašek Purchart: Nepoužívejte Git jako SVN!

Většinou k přednáškám napíšu jednu, dvě věty nebo jen o málo víc, ale tady to nejde. Na rozdíl od některých, třeba MicTecha, si totiž nemyslím, že Git je vyřešená záležitost a že už není o čem mluvit. Naopak, Git je podle mého stále celkem nepochopená záležitost, různé workflow, ačkoliv vypadají na první pohled jednoduše, jsou ve skutečnosti ve svých detailech záludné a myslím, že je jen málo lidí, kteří Gitu skutečně rozumějí (např. opravdu, do detailů rozumíte všem výhodám a nevýhodám používání rebase?). Osobně jsem se proto na přednášku těšil – patřím k těm, kdo má s Gitem dlouhodobě “problém”, nejsem na něj expert, nechci na něj být expert (je to blbé úložiště souborů s historií, proboha) a čekám na přednášku nebo nástroj, který mi Git podá ve srozumitelné podobě, abych to i já, duševně pomalejší, pochopil.

Vaškova přednáška nebyla špatná, z jeho pohledu i pohledu lidí na stejné úrovni znalostí a při používání podobných workflow musela dávat dokonalý smysl, ale pro “nás ostatní” tam bylo IMO poměrně dost kontroverze – některým tvrzením např. dobře oponoval nebo je doplňoval Láďa Prskavec v Q&A sekci. Navíc je IMO zcela klíčové být při výkladu Gitu přesný a mít opravdu dobře rozmyšlenou vizualizaci grafů – a tady třeba nechápu, proč při vývoji “zespoda nahoru” jednou šipky mezi uzly směřovaly nahoru, jednou dolů. Vašek to sice v jedné větě zmiňoval, ale nevidím jediný důvod, proč tuto nekonzistenci do vizualizací zavádět.

Přednáška tedy má očekávání nesplnila, ale abych byl fér – nesplnila je zatím žádná. IMO by se v “dokonalé” přednášce o Gitu mělo mluvit o více workflow, zmínit třeba feature toggly, forky vs. branche, důkladněji probrat rebase vs. merge, důsledky z toho vyplývající, a to vše podané nějakou skvěle konzistentní a přehlednou vizuální formou. Na takovou přednášku tedy pořád čekám :)

Tomáš Jukin: Ekosystém. Tak se tvoří weby!

Obsah dobrý, ale forma se se mnou úplně minula (dobrá poznámka na Twitteru byla, že @inza vypadal a přednášel jako Steve Jobs – hodnocení nechám na vás, pokud jste to viděli). Jiným ale podle Twitteru zase forma dokonale sedla, takže asi tak :)

Jiří Knesl: Souboj frameworků

Super přednáška, tématem i přednesem. Jirka se sešel se čtyřmi dalšími programátory (on byl tím pátým) a během jednoho dne měli za úkol splnit celou řadu úloh, což se bodovalo. Kdo nasbíral nejvíc bodů, vyhrál.

Celý “souboj” pak překvapivě / nepřekvapivě vyhrál Jakub Vrána, který jako jediný pracoval bez frameworku (s čistým PHP). Podle Jirky byl prý kód navenek profi, tj. odolný proti XSRF apod., a vevnitř to podle ukázek vypadalo na typickou “Vránovinu” (zdravím :), tj. kód bez abstrakcí, abych to řekl nějak diplomaticky :). Jelikož druhé skončilo Nette, Jirkův závěr zněl “pokud můžete, najměte Jakuba Vránu; pokud ne, dělejte v Nette”.

Pro zajímavost, pořadí bylo:

1. Jakub Vrána + čisté PHP
2. Nette
3.-5. Rails, Symfony a Yii

Škoda, že se nezúčastnil někdo za non-hippie technologii, třeba za .NET.

Hooman Beheshti: Web Performance

Honzu Tichého, kterému se den před přednáškou narodil prcek, na poslední chvíli nahradil Hooman Beheshti, světový guru na web performance (to mám vyčtené, protože performance zrovna není můj obor), a bylo to dobré, taková přednáška “101”. Nešel moc do hloubky, ale zato poctivě prošel všechno, co může ovlivňovat rychlost načítání webových stránek, a bylo dobré vidět, jak s pomocí poměrně jednoduchých technik lze zkrátit dobu načtení většího webu z mobilního telefonu cca 3x (na jakémsi příkladu ze 17 sekund na 5). Takže jak říkám, nic hlubokého, ale třeba pro mě osobně skvělý přehled.

Filip Hráček, Ladislav Thon: Dart nudný a inovativní

Speakerská dvojice byla hodně zajímavá – Filipa Hráčka znám jen podle jména a nevím, co přesně v práci dělá, ale znělo to trochu jako povídání od MS nebo Adobe evangelíků (tj. je cítit, že člověk mluví o něčem, co není jeho hlavní pracovní náplní), a na druhé straně Láďa Thon, který zase působil jako uber-geek. Celkově to bylo poměrně informativní a zajímavé, jen nevím, co přesně si z té přednášky odnést. Byla to taková sbírka střípků, pár ukázek kódu, ale zatím je podle mě dál kolem Dartu poměrně tajemno (tj. nevím, jestli je praktické se o něj zajímat už nyní nebo radši vyčkat, jak se to vyvrbí, apod.).

Lukáš Linhart: Node.js: zápisky z fronty

Talk plný vtipných bonmotů (“svědci Davídkovi, kteří roznášejí Nette”), ale jako člen týmu, který se momentálně s Node.js potýká, jsem se opravdu těšil na “zápisky z fronty” a po této stránce jsem se toho moc nedozvěděl. Něco jo, ale 25 minut z třiceti bylo patrně zaměřeno na pobavení publika než vyloženě k věci. Přednesem jedna z dalších skvělých přednášek soboty (úroveň speakerů byla opravdu vysoká!).

Michal Bachman: Úvod do grafové databáze Neo4j

Pro mě highlight sobotního dne, protože jsem grafové databáze nikdy nepoužíval a ani se o ně moc nezajímal (moje chyba) a tahle přednáška byla úvodem, že jsem snad nemohl dostat lepší. Skvělý obsah, skvělý přednes, skvělé Q&A na konci a podle toho, že Michal ve speaker’s corneru stál ještě snad hodinu nebo dvě po přednášce, svědčí o tom, že zaujal i mnoho jiných. Na našem současném projektu grafovou databázi stopro využijeme. Díky, Michale!

Sebastian Bergmann: PHPUnit Best Practices

Podle mě vyloženě promarněná příležitost. Sebastian Bergmann je jméno, o unit testování toho ví určitě hodně a přišlo mi škoda, že mluvil o věcech, které jsou většinou napsány v prvních pár odstavcích článků “začínáme s unit testováním”. Pár pokročilejších myšlenek tam bylo, někteří uživatelé PHPUnitu se dozvěděli některé užitečnosti, jako např. co se chystá do budoucna, ale takováhle přednáška se určitě dala pojmout tak, aby byla výrazně přínosná i pro ostatní lidi, co seděli v sále. Navíc to byl jediný zahraniční řečník, jehož přednes byl vyloženě podprůměrný (obvykle to bylo naopak – zvlášť Amíci mají na mluvení talent).

Dan Steigerwald: Este.js, evoluční JavaScriptový framework

S Danem jsem o jeho “ešte dev stacku” hodněkrát mluvil v soukromí, protože se shodujeme v názorech, jak by měl JS vývoj vypadat (statické datové typy, checker / kompilátor, standardní knihovna komponent apod.), ale nikdy jsem Este.js neviděl na vlastní oči, což tato přednáška dohnala. Většinu času tedy Dan propagoval myšlenky, o kterých je možná nutné jiné JS vývojáře přesvědčovat, takže na samotné ukázky nezbylo mnoho času, ale myslím (a podle ohlasů na Twitteru i vím), že to byla pro mnoho lidí přínosná přednáška. Navíc Dan jako vždy mluví s nadšením a je dobrý performer, takže určitě jedna z top přednášek dne.

Jan Řežáb: Vývoj SaaS (Software as a Service) produktů s globálním potenciálem a proč to od nás jde dobře?

Business přednáška na závěr. Patřila IMO do business hallu, ale jinak byla hezká a bylo dobré vidět, jak i česká firma má šanci na celosvětový úspěch ve vysoce konkurenčním prostředí (social analytics).


Tím WebExpo skončilo. Ba co víc, tím patrně skončilo i poslední české WebExpo, protože příští ročníky již budou v angličtině (a někde jsem viděl, že snad v Německu?; ale to nevím, jen jsem to zahlédl na Twitteru). Jaké bylo to letošní z jiného pohledu než z přednáškového?

Jako vždy obsahově a “networkingově” dobré až vynikající a organizačně tak tak, nebo možná z pohledu někoho i trochu nezvládnuté (studené obědy, pití na party docházející po jedné, dvou skleničkách, opět nulové přestávky mezi přednáškami v rámci bloku a tím způsobené přebíhání lidí apod.) Celkově ale IMO patří WebExpo k akcím, kde je opravdu dobré být a mám z toho každoročně dobrý pocit. Díky, Vašku!

One thought on “WebExpo 2012 – den druhý

Blog byl staticky vyexportován, nové komentáře již nelze přidávat.