Recenze knížky: JavaScript Patterns

Knížka JavaScript PatternsJak jste si mohli přečíst, slavná knížka JavaScript: The Good Parts mě moc nenadchla a především mě nenaučila to, co jsem od ní čekal, takže jsem se pustil do další. Tou byla JavaScript Patterns od Stoyana Stefanova.

Pokud byste hledali dokonale opačnou knížku k JavaScript: The Good Parts, nemohli byste najít líp. Tam, kde Crockford používá akademický výklad, jsou zde použité přístupné, srozumitelné a praktické příklady. Místo subjektivních názorů zde vítězí popisný styl. Prostor věnovaný z mého pohledu důležitým vs. nedůležitým věcem je přesně obrácený atd. Z té knížky prostě na každé stránce čiší, že se autor snažil vžít do role začátečníka, a věci popisuje tak, aby všechno bylo dobře pochopitelné. Takový styl mi sedí.

Pokud bych měl ke knížce nějaké výhrady, budou to v zásadě dvě:

  1. V ukázkách kódu je na můj vkus moc chyb. Myslím, že jsem jich napočítal kolem 4 nebo 5, což nevypadá jako moc, ale je to zkrátka lajdáctví. Autor by měl vždy úryvek kódu zkusit spustit a ověřit, že dělá to, co má. Je totiž hodně matoucí, když si např. myslíte, že už konečně chápete princip closure / scopu, a najednou koukáte, proč ukázka přidává proměnné do globálního objektu jak na běžícím páse.
  2. Tato knížka je rozdělena do několika hlavních kapitol, a paradoxně kdyby zcela chyběla kapitola nazvaná Design Patterns, bylo by to jen a jen dobře. Jak Stefanovův přístup k výkladu perfektně funguje u drobnějších nuancí a záludností JavaScriptu, tak poněkud selhává u komplexnějšího tématu návrhových vzorů. Například napsat, že objekty v JavaScriptu jsou z principu Singletony, protože každý žije v paměti na jiném místě, mi přišlo jako hodně velký úlet. Ani dál jsem s kapitolou o návrhových vzorech nebyl moc spokojený, ale naštěstí se dá poměrně rychle prolistovat nebo úplně přeskočit.

Těchto dvou mínusů je škoda, ale zbytek je tak dobrý, že hodnocení jen čtyřmi hvězdičkami z pěti by úplně nevyjádřilo můj celkový dojem z knížky. Můžu ji vážně vřele doporučit.

Celkové hodnocení: 4,5 hvězdičky z pěti

One thought on “Recenze knížky: JavaScript Patterns
  1. Tuto knizku mam rozcitanu (cca 150 stran) a mozem iba doporucit. Napr. kapitolu, ktora vysvetluje objektove typy (native, host…) som nikde este nevidel a pritom je tak strasne uzitocna. Tato knizka je mimoriadne vhodna pre vsetkych jQueristov, pomoze ziskat vacsi skill v raw JS.

Blog byl staticky vyexportován, nové komentáře již nelze přidávat.