Zdálo se mi o WebExpo 2014

WebExpo logoHolky a kluci, co dělají tento rok WebExpo požádali garanty a vůbec všechny, aby se podělili o svůj průchod WebExpem. Už se podělil Riki Fridrich i Jirka Sekera, u mě byla touha podělit se dokonce tak silná, že se mi dneska v noci zdálo o tom, jak bude WebExpem prolítávat Špaček. Musím si to zapsat, abych ho náhodou nezapomněl a pak si 14. září večer neříkal “jakou přednášku jsem to vlastně chtěl vidět?” Ten sen vypadal tedy nějak takhle:

Hned po ránu vyrážím do CEVRO Institutu na Tomáše Hálu z ACTIVE24, který tam od 13h povídá o projektu Fénix, bezpečné VLAN, která v případě DoS útoku umožní vybraným službám spolu komunikovat, ať se děje, co se děje. Ale to nám, obyčejným uživatelům webových prohlížečů je stejně k ničemu, protože do takové sítě přístup mít nebudeme a tak se na ty služby v době útoku stejně nepřipojíme.

Po malé přestávce se nechtěně probouzím na přednášce Petra Chytila z AVAST Software, ten zrovna popisuje techniky, pomocí kterých dostávají informace o virech do našich antivirů. Petr také prozrazuje, že tahle vlna “exekutorských e-mailů” byla už určitě poslední, protože od příště tyhle zprávy budou našejejich antiviry blokovat ještě dříve, než je váš oblíbený exekutor odešle.

Traffic v CEVRO Institutu i nadále skenuje AVAST, od Jakuba Janečka se dozvídám o masivně škálovatelných službách, o úplně nejvíc Web Scale databázi MongoDB se ale bohužel nemluví, takže si nenápadně odskakuji na toaletu a už se nevracím. Zapomenutou bundu mi žádný dobrák nepřinese. Večer na party je dostatečný klid, takže si do sluchátek pouštím podcast, ve kterém se právě o technologiích používaných v AVASTu mluví a já začínám litovat, že jsem nezůstal do konce.

Na toaletu samozřejmě nejdu, to ještě pár dní vydržím, místo toho se vydávám do Světozoru. Cestou ovšem zabloudím, kolem Václaváku nejsem místní, a omylem se zjevuji na Startup Stage, kde slyším pár vět a v nich, jako jeden z mála posluchačů, rozumím jen jednomu jedinému slovíčku – hacking. Tomu ale zase nerozumí ostatní návštěvníci. V tu chvíli se o slovo opět hlásí potřeba a já si vzpomínám, že jsem vlastně chtěl jít na záchod. Po technické přestávce se tedy konečně dostávám do Světozoru, kde Daniel Bagge povídá o evoluci hrozeb starších než on. Daniel pracuje v Národním bezpečnostním úřadu a já už jsem párkrát slyšel mluvit jeho nejvyššího, takže správně tipuji, že tou hrozbou, o které bude přednáška, je právě jeho šéf. Podle fotky starší je, takže to sedí.

Ve Světozoru zůstávám na přednášku Pera Thorsheima. Per založil konferenci Passwords, která se koná dvakrát ročně, jednou v Las Vegas, podruhé kdesi za severním polárním kruhem. Každým rokem se na této konferenci sjíždějí odborníci, kteří svá hesla zapomněli a Per jim je vždy připomene. Jsem moc rád, že se Per ukáže v Praze, od mého posledního výletu do Las Vegas už pár dní uplynulo, takže jsem zase několik hesel stihl zapomenout.

Nejsem sám, kdo zapomíná hesla, takže Perova přednáška se protahuje až do brzkých ranních hodin do míst, kde točí Plzeň. Všechna nová hesla všech účastníků Perovo prodloužené přednášky si hned zapisuji a díky tomu nestíhám workshop Jana Pavla od 10h ráno, ale co už, kyberzločincem již podle některých jsem, takže to zas tak nevadí. Pokud vy nejste a chtěli byste být, neváhejte, ale doma to děti raději nezkoušejte.

Veřejným tajemstvím letošního WebExpa je skutečnost, že AVAST tentokrát v rámci sponzorství místo finančního příspěvku poslal organizátorům na účet asi dvacet spíkrů, takže mě nepřekvapuje, že nestíhám ani přednášku dalšího avasťáka, .NET vývojáře Michala Augustýna, tentokrát o Postgresu, od 10:20. Jestli tam někdo půjdete, tak se hlavně neptejte, proč Michal nezvolil MSSQL, jinak se ostatní posluchači neprobudí ani na oběd, který letos vlastně ani není v ceně.

Vzpomínám si, že jsem chtěl slyšet i něco zajímavého ze světa databází, jenže před sedmi lety jsem přičuchnul k PostgreSQL a tak mě další varianta MySQL zas tak moc netankuje. V klidu tedy pokračuji v zapisování všech nových hesel a chvilkami mě mrzí, že jich mám tolik, že jsem nestihl Michala, ale do notýsku si k jeho heslu PasswordAvast3 píšu poznámku, že si mám na večer stáhnout další podcast, ze kterého se o PostgreSQL později dozvídám i něco nového.

Node.js, Azure a Skype je ďábelská kombinace, před pár lety skoro nepředstavitelná. Pokud pro Skype náhodou nepracujete a chtěli byste o téhle kombinaci něco slyšet, dostavte se od 11h do České Spořitelny, Catalin Ionut Fratila (to je jeden člověk), vám řekne, jak to ve Skype míchají. Podle mých informací jim to jde ještě lépe, než když jsme tam s Lukášem Hudečkem míchali rum s kolou, takže se máte se na co těšit.

Po pauze na oběd, která vlastně žádná není, se nějakým zázrakem probouzím v České Spořitelně na přednášce Matěje Kvocera s názvem Rent-a-hacker. V CEVRO Institutu probíhá souběžně přednáška Stanislava Hackera a já celou dobu přemýšlím, jakou dostanu cenu za to, že jsem tenhle easter egg pořadatelů objevil. Přednášku tím pádem moc nevnímám, ale mám na sobě tričko s číslem svého bankovního účtu, kdyby si mě někdo chtěl náhodou najmout.

Od 14h povídá Innovation evangelist České Spořitelny v České Spořitelně o API České Spořitelny. Za mě dobrý a palec nahoru organizátorům za výběr místa na tuhle přednášku. Já osobně bych ji dal do Era světa. Budete-li mi chtít v komentářích sdělit, kam jinam byste tu přednášku dali vy, nezapomeňte do textu uvést slovo kiwi, ať víme, že jste si můj sen přečetli celý.

Líbí se mi, že když se konečně z těch všech pojišťoven vzpamatuji, tak nemusím nikam přecházet. Michal Kubíček začíná mluvit o tom, jak si nenechat hacknout WordPress. WordPress sice nepoužívám a tak zkouším, jestli web pay4t.cz, za nímž stojí právě Michalova firma, stále ukládá hesla uživatelů pomocí algoritmu MD5 bez přidání soli. A co byste řekl, měl ho tam, pořád. Zbytek přednášky se tedy raději těším na jediného WordPress hackera, kterého znám osobně. Borek Bernard se snaží WordPress ohnout tak, aby uměl verzování všeho možného do Gitu a mě se moc líbí, že je možné publikovat obsah tak, že do Gitu jednoduše pushnu nový textový soubor.

Na konci víkendu mě trochu mrzí, že letošní WebExpo nemělo více vývojářských přednášek a že to byl spíše takový Marketing Festival říznutý Creative Mornings, nicméně už teď vím, že si to týden po WebExpu vynahradím několika dny školení (zvu vás) a návštěvou konference o PHP v Brně.

A co se zdálo dneska vám, hmm? A chci to vůbec vědět?

2 thoughts on “Zdálo se mi o WebExpo 2014
  1. PostgreSQL jako řešení pro big data – čistě proto, že PostgreSQL používám a třeba bych se dozvěděl něco zajímavého. Big data se mě (bohudík) netýkají :)

    Bankovní WebAPI a jeho bezpečnost – protože na něčem podobném aktuálně pracujeme.

Blog byl staticky vyexportován, nové komentáře již nelze přidávat.