IdeaPaint – vyplatí se?

Někdy mám pocit, že my ajťáci jsme trochu posedlí bílými tabulemi, respektive čímkoliv, k čemu se dá na chvíli vstát a čmárat na to jakože užitečné věci. Já tímto postižením trpím, a když jsem proto před rokem zjistil, že po přestěhování do nové pracovny se mi tam moje tehdejší tabule nevejde, začal jsem pátrat po alternativách. Narazil jsem na IdeaPaint a znělo to opravdu skvěle. Jaká byla realita, popisuje tenhle zápisek.

Pokud jste o IdeaPaintu nikdy neslyšeli, je to speciální barva, kterou natřete na zeď, a až zaschne, má se podle výrobce chovat jako běžná bílá tabule. Na natřený povrch (který ani nemusí být nutně zdí) lze psát lihovými fixkami, mazat vše hadrem, neměly by zůstávat žádné “stíny” a podobně. Tolik teorie, dokonce mi výrobce poslal vzorek (brožurku), kde je barva natřená na jednom silnějším listu papíru, aby si člověk všechno mohl vyzkoušet nanečisto před koupí. Barva mě nadchla a IdeaPaint jsem objednal (objednává se z Dánska, v ČR zatím distribuce není).

Takhle nějak vypadá balení IdeaPaintu. Pojmenování plechovek “THIS” and “THAT” následované instrukcí “put THIS into THAT” je milé, ostatně není špatná strategie zákazníka před samotnou prací trochu poveselit, viz dále.

IdeaPaint na stěně pracovny

O několik dní později. IdeaPaint na stěně pracovny.

A teď ta realita.

Jelikož je IdeaPaint barva, musí se natřít (thxcaptobvious). Na instruktážním videu to vypadá jednoduše, ale v reálu to byl docela porod. Jasně, je potřeba říct, že jsem jeden z manuálně nejnešikovnějších lidí, jaké můžete potkat, ale ten proces fakt nebyla sranda. IdeaPaint jsem aplikoval na stěnu, která je v základu sádrokartonová a tedy poměrně dost hladká, přesto je potřeba takovou stěnu:

  1. Obrousit
  2. Natřít základovou barvou
  3. Natřít IdeaPaintem
  4. Nechat uschnout

Každý z těch bodů je nějakým způsobem nepohodlný – broušení v už vybavené pracovně znamenalo prach úplně všude (přes různé igelity), pokud nejste zkušený malíř bytů, u natírání budete pokaždé váhat, jestli tam náhodou nemáte barvy málo (nezakryje drobné nerovnosti) nebo naopak moc (v příliš tlusté vrstvě se vytvoří nerovnosti nové), dodaný váleček navíc neseděl na české násady, takže jsem to dělal nějakým koupeným v OBI, který možná neměl správnou “jemnost”. Konečný nátěr IdeaPaintu pak opravdu hodně smrdí, takže se v místnosti nedá minimálně den až dva vůbec být. A nic si nepostříkejte – ta barva je z principu velmi, velmi odolná, moje dveře a podlaha mají vzpomínku doposud.

Proces nátěru tedy na menší dovolenou, ale dalo by se to přežít, kdyby aspoň výsledek byl nějak unikátní. V mém případě to ale nedopadlo nic moc – stěna sice účel plní, ale povrch je plný drobných pórů, které komplikují psaní a hlavně pak následné stírání. Je to nejspíš moje chyba, možná jsem nenanášel různé vrstvy dobře, možná vadil český váleček místo originálního, možná jsou některé větší “póry” důsledkem nedobrého zasádrování zdi sádrokartonářema, kdo ví. Každopádně já už bych do IdeaPaintu nešel, resp. výsledek si cením tak na třetinu až polovinu ceny, za kterou jsem IdeaPaint koupil (včetně poštovného to bylo, tuším, nějakých 6-7 tisíc Kč za o něco víc než 2 metry čtvereční). Respektive bych asi bral, kdyby to stálo stejně, ale v ceně byla i “instalace”, tj. že by mi to přijeli natřít a výsledek by byl perfektní. V ČR dnes bohužel nereálné.

Jaké jsou alternativy? Pokud máte dost místa na zdi a taky dost peněz, velké bílé tabule jsou podle mého stále tím nejlepším, co se dá pořídit. Pokud holdujete kutilství, můžete ještě zkusit tabule nahradit jinými podobnými materiály, prý např. dobře fungují bílé pláty, ze kterých se dělají vany nebo sprchové kouty, nebo plexisklo a podobně.

Já ale kutím nerad, tak jsem pořídil Magic Whiteboard a jsem s tím dost spokojený. Za zhruba tisícovku máte mnoho metrů čtverečních plochy, které si můžete dát v podstatě kamkoliv (na zeď, na dveře, na okno, …), instalace je hračka, mazat se to dá (ač šmouhy trochu zůstávají) a celkově to za ty peníze odvede ohromnou službu.

Magic whiteboard. O dost horší povrch, ale zato výrazně levnější a instalace o galaxie jednodušší. Nám v Agiliu stačí.

Pokud tedy potřebujete nějakou vertikální čmárací plochu a máte ji jen jako občas používaný doplněk, IdeaPaint a podobné věci mi připadají trochu jako předčasná optimalizace. Začněte levným magickým papírem a uvidíte, přejít na lepší se dá vždycky.

4 thoughts on “IdeaPaint – vyplatí se?
  1. Moje alternativa – rozhodoval jsem se mezi tabulí a tímhle:
    http://www.kastro.cz/flipcharty-tabule/folie-flipchart-easy-flip/

    Drží statickou elektřinou (nebo čím to) na stěně, na dřevě, čemkoliv. Píše se na to klasicky lihovými fixy atd.

    Akorát je to trochu neskladné, když jsem jel někam s děckama na víkend – samotná ta role je dlouhá, a když si odtrhneš kousek (velikost bych tipnul na A1, 60cm kratší strana), složíš ho a pak na místě rozložíš, tak už to ztratí trochu toho náboje. Ale když to odtrhneš a hned přiložíš ke stěně, chytne se a drží jako urvané. :)

  2. Dobrý deň chalani:-)

    náhodou pri práci som narazil na Váš blog :-) Vcelku zaujímavé info …poznám ľudí podobnými skúsenosťami – napr. ja osobne, myslel som si myslel, že to je hračka (však som si sám maľoval celý dom z vnútra – 450m2 stien a stropov sadrokartónu)… a tak som skúšal:-)

    Dopadlo to vďaka nedodržanej teplote v miestnosti, slovenskému valčeku a len teoretickej skúsenosti s inštaláciou obdobne, ako uvádza Borek…keďže som si povedal, že to musím zvládnuť, po 3. inštalácii IdeaPaint-u (postup presne ako popisuje Borek) to už znieslo prísne oko profesionála :-)

    A tak som si po dohode s IdeaPaint založil oficiálne zastúpenie pre SR :-) Odvtedy prešlo niekoľko mesiacov a musím povedať, že feedback zákazníkov je veľmi pozitívny, čo dokazuje, že IdeaPaint ako originálny dry-erase povrch s profesionálnou inštaláciou je nádhera, naviac s 10 ročnou garanciou (aspoň u nás na SR – v CZ neviem povedať, keďže s kolegami v CZ nie sme v kontakte :-)

    Aby som nehovoril do vetra, v prípade záujmu pošlem aj foto z inštalácií 2013 (@work / home…).

    Ale stačilo komerčného okienka! Držím palce všetkým inovatívnym nápadom vrátane toho, čo posielal Martin:-)

    Pozdravujem do susednej ČR!

    Jozef.

  3. Pingback: IdeaPaint and alternatives | Blog Inventic.eu

Blog byl staticky vyexportován, nové komentáře již nelze přidávat.