Snadné přepínání skrytých souborů ve Windows

Na správu souborů používám Průzkumníka Windows, což má své výhody (je všude a je jednoduchý) i nevýhody (má méně funkcionality než správci typu Total Commander). Jedna z věcí, která se nedělá v průzkumníku moc snadno, je zobrazování nebo naopak schovávání skrytých souborů, což se může hodit např. při práci s Gitem (TortoiseGit nastavuje složce .git atribut hidden). Defaultně se musí poměrně hluboko do nastavení a to je otravné.

hidden-files

Koukal jsem proto, jak přepínání zjednodušit. Všechny metody pracují s úpravou registrů, jen se liší tím, jak příjemně ji zpřístupňují navenek. Dá se tak najít např. Windows desktop gadget (už bohužel oficiálně přes web Microsoftu nedostupný), přidaná položka v kontextovém menu průzkumníka nebo, a to se mi líbí nejvíc, malá aplikace ToggleHiddenFiles, která funkcionalitu zpřístupní přes Win+H.

Tato poslední utilitka pochází ze serveru howtogeek.com a zprovoznění je skutečně jednoduché:

  1. Stáhněte si ToggleHiddenFiles.zip a někam ho rozbalte (link je z tohoto článku).
  2. Odkaz na EXE umístěte do složky Startup (Po spuštění), aby tato funkcionalita byla dostupná i po restartu počítače, a EXE spusťte.

Tím je hotovo, aplikace běží na pozadí, reaguje na Win+H, a pokud se jí chcete zbavit, ukončete v task manažeru proces ToggleHiddenFiles.exe. Jednoduché a funkční.

Všechny detaily v článku na howtogeek.com.

3 thoughts on “Snadné přepínání skrytých souborů ve Windows
  1. Je to sice hezké, ale moc nechápu smysl. Obyčejný koncový uživatel je má skryté napořád, což je jedině dobře a profík je skrývat nepotřebuje.

  2. Já je mám např. po většinu času schované, nepotřebuju vidět desktop.ini, $Recycle.Bin, MSOCache, hiberfil.sys apod. Ale je to skutečně maličkost a o osobní preferenci.

  3. Libovka. Přesně tohle jsem hledal.

    Většinou chci mít skryté soubory a složky schované, aby bylo prohlížení složek rychlejší a pohodlnější díky přehlednosti a menšímu počtu složek a souborů (někdy i výrazně menšímu).

    Né do všech skrytých složek potřebuji lízt a spouštět každý skrytý soubor. Ovšem jsou skyté složky, do kterých celkem často chodím – dejme tomu průměrem jednou za týden cca. A vážně mě nebaví lízt až do ovládacích panelů a nastavovat to v Možnostech složky, když většinou potřebuji otevřít jenom obyčejný textový soubor, nebo dát CTRL + C nebo CTRL + V, což je mnohem časově kratší operace.

    Tenhle prográmek vše řeší a já jsem spokojen.

Blog byl staticky vyexportován, nové komentáře již nelze přidávat.