Jak si najít práci v zahraničí

V dnešním příspěvku bych se chtěl podělit o několik rad a postupů, jak si najít práci v zahraničí. Já měl to štěstí už dvakrát – poprvé jsem hned po dokončení studia na MFF UK nastoupil do britské firmy Autonomy (dnes HP), podruhé jsem letos v dubnu začal vzdáleně pracovat pro kalifornský start-up StrongLoop.

Angličtina

Asi nikoho nepřekvapí, že bez schopnosti domluvit se anglicky se práce hledá těžko. Co mně příjemně potěšilo, byla velká vstřícnost Angličanů a Američanů vůči cizincům. I když má člověk mezery v gramatice a šílený východoevropský přízvuk, tak vám to nedají znát. Ostatně jsou na to zvyklí, protože pro velkou část lidí kolem nich je angličtina cizím jazykem.

Když jsem si hledal práci po škole, tak moje angličtina byla dosti zaprášená, pět let jsem ji používal jenom pasivně. Stačilo však chodit třikrát do týdne na kurz (dvě hodiny na škole, jedna hodina soukromě) a za pár měsíců jsem se rozmluvil dostatečně na to, abych obstál na pohovorech. Důležité je nebát se a zapracovat na sobě.

Životopis

Vyhledejte si na Google tipy a rady jak má vypadat životopis v anglosaských krajinách, používá se jiná forma než u nás.

Kde hledat nabídky

  • Stackoverflow Careers. Řekl bych, že tady jsou ty nezajímavější pozice z celého světa. Pokud hledáte práci z domova, tak ve vyhledávači lze zapnout filtr “work remotely”.
  • GitHub Jobs. Zde inzerují spíš americké startupy, pro práci na dálku většinou používají místo “Anywhere”.
  • HackerNews job-board. Opět hlavně pozice ve start-upech, distribuované týmy obvykle označují klíčovým slovem “REMOTE”.
  • We Work Remotely. Nabídka pozic výhradně pro práci na dálku.
  • Remotive Jobs. Další portál pro hledání práce na dálku.
  • 100% distributed companies. Diskuse pod článkem je krásným zdrojem odkazů na firmy, které mají distribuovaný tým.
  • Twitter search – hledejte #jobsearch, jobsearch a jiné varianty ve spojení s vaši oblíbenou technologií.
  • cwjobs.co.uk. Na těchto stránkách inzerují zejména personální agentury, našel jsem si tady svůj první job.
  • Mozilla najímá lidi z celého světa, aby pracovali na zajímavých OpenSource projektech (ne jenom Firefox).
  • Automattic zaměstnává po celém světě přes 200 lidí pracujících na WordPress (open-source produkt) a wordpress.com (hostovaná verze).
  • Google má v Evropě několik vývojových center (Londýn, Curych,…), zaměstnance si ovšem pečlivě vybírá.

Aktualizace (2.10.2014) Další zdroje najdete v příspěvku 10 míst nejen pro programátory, kde se dá sehnat práce.

Tipy na závěr

Pokud se budete za novou práci stěhovat, nebojte se zeptat o pomoc. V Autonomy jsem mohl první týden bydlet ve služebném bytě, podobnou pomoc nabízí například taky RedGate. Jinde můžete dostat “relocation bonus” až v řádu tisíců liber, obzvlášť pokud jdete do firmy přímo bez personální agentury. Podobně pokud vás pozvou na osobní pohovor, zkuste je poprosit o zaplacení letenky a ubytování. Pro většinu firem by to neměl být problém.

Přečtěte si taky mou úvahu o tom, jestli je lepší lokální nebo distribuovaný tým a seznam 10 otázek, které položit budoucímu zaměstnavateli.

31 thoughts on “Jak si najít práci v zahraničí
  1. Pridam moji zkusenost,
    v lednu jsem se rozhodl zkusit jit pracovat jako java programator do Anglie. Pred prijezdem jsem zacal hledat praci na serverech co mi vyhodil google na dotaz “IT jobc UK” . Neco se podarilo, dokonce jsem mel i par pohovoru po telefonu. Odcestoval jsem s pocitem ze mam predjednane nejake pohovory, avsak agentura pres kterou jsem to mel se na me vykaslala, kazda firma chce programatora hned. Tak jsem zacal hledat znovu. Upravil zivotopis, pridal UK adresu a UK telefonni cislo. A zase se par agentur ozvalo. Cca za mesic a pul ne uplne aktivniho hledani jsem dostal praci. Ne primo v Londyne kde jsem ji hledal, ale vzhledem k tomu ze moje AJ neni nejlepsi, tak jsem byl rad i za tuto praci. Nakonec to je mozna to nejlepsi co me podkalo, firma dela na zajimavych projektech.

  2. Díky Radku za doplnění čerstvé zkušenosti. Já jsem na tom byl před léty podobně, taky jsem hledal práci v Londýně a našel ji v Cambridge. A rovněž jsem byl naprosto spokojený, že to tak dopadlo.

    Jestli to není tajemství, pro jakou firmu pracuješ a kde?

  3. Ahoj,
    tak firmu asi prozradit muzu. BAE Systems Detica. Musim rict ze kdyz jsem jel na pohovor, tak jsem si rikal ze to nikdy nemuze vyjit, ale proc to nezkusit, no a nakonec to vyslo.
    Radek

  4. Velmi pekne pracovne ponuky su na konci newsletteov Javascrip weekly, HTML5 weekly a vlastne vo vsetkych *weekly newslettroch zameranych na webdev.

  5. skoda, ze vsetky tie ponuky su len pre vyvojarov a skusenych ITckarov.. ale co my, obycajni uzivatelia? :(

  6. @alwe Neviem, čo presne myslíš pod pojmom “obyčajný užívateľ”. Napríklad okolo roku 2007 bol v anglicku veľký nedostatok remeselníkov (vodoinštalatéri, automechanici, atd.) a dnes to je pravdepodobne rovnaké, takže šanca uplatnit sa v zahraničí je aj mimo IT.

  7. Ohledně té rozdílnosti životopisu mám stejné poznatky i hodně známých co říkalo. Můžeš třeba napsat jak se liší úroveň přijímacího pohovoru v zahraničí ve srovnání s námi?

  8. @Thomys Řekl bych, že dnes už jsou ty úrovně srovnatelné. Absolvoval jsem asi 10-20 pohovorů a nevzpomínám si, že by některý výrazně vybočoval (ať už pozitivně nebo negativně).

  9. Ahoj,

    pro mě je práce v nadnárodních firmách kdesi v zahraničí celkem noční můrou, ale věřím, že to může být super zkušenost.

    Špatné zkušenosti s agenturami jsou celkem časté. Jako ženská bych hodně kontrolovala reference a důvěryhodnost, ale pokud se člověk orientuje aspoň trochu slušně v IT a umí anglicky aspoň pár slov (no, možná víc než pár:), tak se není problém uchytit ani třeba v Německu.
    Což je ideální místo pro lidi, kteří chtějí nabrat nové zkušenosti, ale zase to nejsou kdo ví jací dobrodruzi.
    Každému bych to doporučila, myslím, že i prodavačky tam naberou docela dost zkušeností a možná si zpátky přivezou trochu jiný pohled na svět :)

    Já sama pracuji na sebe a nehodlám na tom nic měnit. Být utlačovaný zaměstnanec už mi stačilo, ale možnost odcestovat si rozhodně plánuji nechat otevřenou.

  10. Odjel sem naslepo na Novy Zeland a praci v oboru jsem tam jako seniorni vyvojar nasel. Doporucuju dokud jste v CR pilujte anglictinu s rodilym mluvcim nebo pokud delate v CR tak se zamerte na pozice v mezinarodnich tymech (aby nelenivela anglictina). Nastoupil sem do docela zajimave spolecnosti, cloud integrator, agilni male tymy, pekne projekty. Byly 4 kola pohovoru, s trochou stesti sem se tam dostal.

    Budujte si osobni profil napr. vlastni domena se seznamem projektu a malym intro o Vas, LinkedIn s doporucenimi, zapojujte se mistnich komunitnich setkani – potkate zajimave lidi.

    Pokud mate sanci do dane zeme ziskat vyhodnejsi vizum nez turisticke (ja mel rovnou pracovni) jdete do toho a snazte se – urcite to v pripade NZ nebo Kanady jde – zatimco Australie a USA jsou vizove velmi velmi obtizne bez velkych investic do byrokracie.

  11. Ahoj,
    taky bych chtel pridat svoji zkusenost.

    Nekdy v lednu jsem se rozhodl ze chci vycestovat a zacit pracovat v zahranici (student posledniho rocniku magisterskeho oboru). Puvodni plan bylo ziskat intership kdekoliv, ale po desitkach poslanych CVcek jsem zjistil ze to je dost nemozne, tak jsem se postuplne preorientoval na fulltime job. Poslal jsem nehorazny kvantum zivotopisu, proste posilal na vsechno, cim vic toho poslel tim vetsi sance, ze se ti nekdo vubec ozve. Po trech mesicih uz jsem mel nabidku smlouvy a uz se jen rozmejslel. Nakonec jsem zakotvil v Londyne v jednom startupu, kolegove paradni, se vsim me vyjdou vstric. Nejvetsi obavy jsem mel z anglictiny, ale jsou opravdu vsichni hodne vstricni a postupem casu se clovek zlepsuje a zlepsuje.

    Nedoporucuju HRka, mel jsem tu skusenost, ze me dohazovali na pozici, ktere sli uplne mimo moje zamereni a do ted me on nich chodi spamy. Osobne doporucuju http://www.workinstartups.com/ a obecne se zamerit spis na startupy. Je tam dost jina firemni kultura a pro zacatek prace v zahranici je to snazsi a hlavne vam vyjdou se vsim vstric.

    Momentalne jsem tu uz 4 mesice, jsem spokojenej, sice jeste nedostudovanej :D ale uz me chybi akorat diplomka, kterou budu delat ve firme (pokud se vyresi licence) a pak jen obhajit.

    Kazdopadne kazdymu to doporucuju, zkusenost k nezaplaceni :)

  12. Zajímavé pracovní nabídky v IT v zahraničí hlavně v Německu a Rakousku jsem našem na pracovním portále jobsboard.cz

  13. Taky bych rád v budoucnosti, až dodělám vysokou školu, pracoval někde v zahraničí. Má vysněná práce je grafik Googlu v Kalifornii. Ovšem o tom si asi můžu jen nechat zdát.

  14. No i ja mam predstavu o tom, ze pojedu do zahranici za praci, ale chtel bych se nekde usadit. Moje anglictina je zatim nic moc. Jsem totiz samouk. V podstate je mi jedno, kde bych byl. Hlavne pryc odsud. Tady u nas to nikdy lepsi nebude a ja nehodlam stravit zbytek sveho zivota v politickem zachode. Prolem je, ze vubec nemam predstavu, kde a jak zacit. Zkousel jsem vyhledat nejake zahranicni urady prace a zaregistrovat se tam. Jenze ne kazda zeme to ma v anglictine. A louskat treba islandstinu, nebo svedstinu je fakt zazitek. Kdyby nekdo z Vas byl ochotny a mohl by poradit, napiste mi. Predem moc dekuji:-)

  15. Ahoj,

    díky za článek. Taky jsem si hledal (a úspěšně našel skrz itprace-nemecko.cz) práci v zahraničí. Pracuji v Německu jako IT pracovník a přijde mi že spíše než odbornost (která je jasně taky důležitá) je nutné umět dobře anglický jazyk (jak už je v článku řečeno)

  16. Pingback: Kde a jak může freelancer / kontraktor shánět práci v Česku a zahraničí | Jan Jůna

  17. DOBRI DEN ME MENO JE JIRKA HLEDAM JAKOU PRACI ZAHRANICI AGLICKEJ JAZIK MALO ZNAMO ALE DOROZUMIMSE AGLIJI SEM ZIL 2 ROKI LEED A MUJ IMEL JE MALO SHODNI LEPE KDIBY STEME PRIDALI NA FB JIRKA ZIGA DEKUJU ZA POCHOPENI

  18. Mne osobne sa vyplatilo hľadať si prácu na nemeckých diskusných forách, máte to priamo od zdroja, žiaden prostredník. Dal by som link na konkrétne fórum, ale tak to záleží od oblasti, v ktorej chcete pracovať…

  19. Dobrý deň, chcem vám len povedať, že najviac uspejete ak si nájdete prácu cez agentúru, ktorá za Vás vybavý alebo vám pomôže s ubytovaním, cestou, registráciou a lepšími pracovnými podmienkami. Pretoźe agentúry majú oveĺa viac skúseností so zákonami atd v zahraničí a niektoré (ako aj naša) sú platené zamestnávateľmi aby našli čo najkvalitnejšiu pracovnú silu, preto sú ochtní ísť o krok ďalej a ponúknuť kandidátom oveľa viac ako by si bol kandidát schopný vybaviť sám.

  20. Hľadanie práce v zahraničí na vlastnú päsť je náročnejšie :). Bude Ťa to stáť veľa času a peňazí.
    Pracovná agentúra ti zabezpečí pomoc počas celého procesu hľadania zamestnania, podporu pred príchodom, po príchode aj počas celého tvojho pobytu.

  21. Ahoj,
    mě by víc než hledání práce zajímalo, jak řešíš daňove/sociálně/nemocensky tu vzdálenou práci pro StrongLoop.
    Na firmu a fakturami nebo jako zaměstnanec?

  22. Dobrý den,

    také jsem byl v UK a po měsíci jsem se vrátil. Práci jsem sice sehnal na místě ve skladu za 3 dny, ale byla to hrozná práce.

    Nyní už bych jel jedině přes českou agenturu než na vlastní pěst. Protože práce se nedala fyzicky zvládat a bydlení jsem trefil taky dost špatný – s Indama.

  23. Taky docela uvažuji o práci v zahraničí někdy v budoucnosti. Teď ale buduji kariéru doma, když už se mluví o hledání nabídek po internetu, tak zkuste portál 248.cz, mně pomohl, tak jsem se chtěl podělit. Hezký den :) Petr N.

  24. Já měl kvůli mé ne zrovna ideální angličtině z práce v zahraničí celkem obavy, tak jsem na první pokus raději necestoval nijak daleko a našel si zaměstnání na Slovensku. Pokud by mě chtěl někdo následovat, tak doporučuji omrknout nabídky na ekariera.sk :)

  25. Zdravím, potřeboval bych radu zkušenějšího IT kolegy, jak si po škole co nejrychleji najít práci? Ideálně zkušenosti s Prahou?

  26. Mě se podařilo si rychle najít v Praze práci přes agenturu, kde jsem se registroval už při škole, a tak jsem si při škole chodil po brigádách, abych měl nějakou praxi. Po škole jsem si přes ně našel práci, kde jsem spokojený už rok a půl.

  27. Za to jste platil, že jste se registroval u agentury, která Vám hledala práci? Kde přesně jste se registroval?

  28. Ne ne neplatil jsem za to vůebc nic, podívejte se na agentru https://www. coolpeople .cz/start, kde se stačí registrovat, a potom už se Vám postarají o dobrou práci dle vašeho přání.

Blog byl staticky vyexportován, nové komentáře již nelze přidávat.