WebExpo 2012 – den první

Letos jsem měl příležitost (a jako “moderátor” i povinnost) strávit celé WebExpo v dev hallu, takže jsem viděl víc vývojářských přednášek, než možná za všechny předchozí ročníky dohromady, a tady jsou mé zápisky za den první (pátek).

Karmi + Votěch Hýža: Ano, Chefe!

Každá Karmiho přednáška je zábavná svým přednesem, jen se už trochu dva roky po sobě trochu míjíme tématem, které by mě vyloženě oslovilo. Ale byl to zajímavý pohled do nového koutku vývojářského světa.

Honza Král: Redis v reálném světě

Od Honzy jsem dřív viděl hlavně obecné osvětové přednášky (testování apod.) a často mi některé věci přišly jako “bullshit talk”, letos to ale bylo konkrétní a přínosné. Redis nebo něco podobného jsem osobně nikdy nepoužíval, tak bylo dobré slyšet use casy i zkušenosti z praxe. Palec nahoru.

Milan Petrásek: GTS Cloud – spolehlivá platforma pro vývojáře

Nebylo to špatné, ale mířené patrně na někoho trochu jiného než na vývojáře. (Možná se jednalo o sponzorskou přednášku, nevím.)

David Grudl: Závislosti, injekce a vůbec

Davidova přednáška je vždycky show, ale tentokrát to mělo i velmi jasné a dobře “prodané” sdělení. Moc se mi líbilo, v jaké nahotě a jednoduchosti DI ukázal, dobře oddělil, co je podstata DI a co je jen “balast” okolo apod. Pokud v tom doposud někdo neměl jasno, musela mu přednáška hodně dát. Byla tam i trochu diskuze s oponenty DI, byla tam kupa zábavy a za mě jednoznačně nejlepší Davidova prezentace za všechny ročníky WebExpa.

Petr Ferschmann: Integrace cloud služeb pro ekonomický systém

Kvůli věčnému přetahování jsem nestihl oběd, takže jsem si dovolil zvládnout ho místo této přednášky. Podle závěru působila taky trochu komerčně, ačkoliv přednes byl velmi dobrý.

Jindřich Parus: Vývoj aplikací pro Windows 8 Metro

Skype chystá nového Windows 8 Metro klienta, který je udělaný v HTML/CSS/JavaScriptu, a Jindřich tak mohl o této kombinaci povídat z pohledu člověka, který s tím má už reálné zkušenosti. Za 30 minut se sice dal stihnout pouze rychlý přehled, ale i tak se v Q&A sekci dostalo na zajímavá témata typu zabezpečení duševního vlastnictví apod. Škoda jen, že přednášející nemohl mluvit přímo o Skype klientu a aspoň rychle ho ukázat (je zatím pochopitelně před jeho vydáním, když ještě ani Windows 8 nejsou GA).

Dan Kolman: TDD Outside In

Z celého WebExpa přednáška, kde se strávilo jednoznačně nejvíc času živým kódováním, a to já rád :) Velmi technické, velmi praktické, velmi dobré.

Josef Pospíšil: Mr. LAW and the Typos

V průběhu tohoto talku jsem se musel věnovat jiným věcem, takže jsem akorát zaslechl bonmoty typu “i pair programming se dá dělat sám, pokud je člověk dostatečně schizofrenický” apod. Bylo to o osamělém vlku vývojáři.

O. Říha, M. Vojtíšek , J. Kopp: Scrum – prověřeno v praxi

Jediná trojpřednáška WebExpa byla o tom, jak malé pardubické firmě funguje SCRUM. Prý funguje :) Prezentačně dobré, podle hroznu lidí po přednášce to mělo slušnou odezvu.

Jakub Nešetřil: Jak (ne)dělat API

Dobrá přehledová přednáška o tom, jak se API dělaly dřív, jak se dělají dnes a jaké budou trendy do budoucna. Asi nejvíc se mi líbila myšlenka, že API by se mělo implementovat skoro jako poslední věc. Jakub doporučuje postup “mock -> experiment -> implement”, protože dokud se API nevyzkouší, vlastně se pořádně neví, jestli ho má vůbec cenu implementovat.

Ben Kamens: Handling Students the Steering Wheel

Jako návštěvník s volbou výběru bych na tuto přednášku nešel, ale to bych přišel opravdu o hodně. O Khan Academy jsem něco slyšel, před časem i mrknul na jejich compsci sekci, ale víc jsem se nezajímal. Proto jsem byl hodně překvapený, jak hezký příběh za Khan Academy je, a doslova mě šokovalo, jak technicky excelentní a promyšlená je realizace. Řeknete si, OK, nějaký vzdělávací web s nějakými YouTube videi, ale oni o svých studentech vědí neskutečně moc a s těmito daty aktivně pracují. Takže např. pokud děláte kurz matematiky a nějaké typu problémů vám dělají problémy, Khan Academy o tom ví a nabízí vám třeba užitečné hinty nebo i lektora.

Technicky bylo hodně zajímavé vidět, jak dělají A/B testování třeba na věcech typu které hinty jsou pro lidi užitečnější. Nebo vcelku na všem, skutečně. Asi hlavní technické poselství bylo, abychom se nebáli experimentovat, experimentovali s různými verzemi často a měřily výsledky. Jsou pro to (aspoň v Pythonu, porty existují) dost pohodlné nástroje – oni používají A/Bingo.

I přednes byl skvělý, takže pro mě jednoznačný highlight letošního WebExpa.


To bylo z pátečních přednášek vše a zápisek o těch sobotních bude následovat.

One thought on “WebExpo 2012 – den první

Blog byl staticky vyexportován, nové komentáře již nelze přidávat.