WebExpo 2012 Call for Papers

Networ/king?Necelou minutu před deadline jsem odeslal přihlášku svých dvou příspěvků na WebExpo 2012. Potvrzující e-mail, který přišel zpět má čas 23:59:53 a samotného by mě zajímalo, kolik lidí přihlášku odeslalo po mě. Díky patří organizátorům WebExpa i Jeanne Trojan, za to, že mě zcela nezištně dokopali k tomu, abych aspoň jedno téma přihlásil. (Mimochodem, počet zlevněných vstupenek na WebExpo se blíží k nule, takže pokud doma nemáte miliony pod podlahou, tak neváhejte!)

Jaká témata jsem vybral pro tento rok? A jakým způsobem jsem je přihlásil? A co o mě ještě nevíte? Klid, klid, všechno vám to hezky povím. Přihláška řečníka na WebExpo obsahovala několik otázek na tělo řečníka a pak několik otázek na tělo příspěvku. Pro úplnost a jako odkaz budoucím generacím uvedu všechny své odpovědi. Třeba někdo z mých čtenářů vlastně ani neví, čím se zabývám. A vy ostatní mi snad prominete trochu nezvykle odlehčené téma.


Čím se nyní zabývám?

Především migrací SkypeIn z jedné přetížené databáze do druhé, méně vytížené. Kromě toho školením PHP, webové bezpečnosti a výkonnosti. A tvorbou nástroje na webové testování SimpleTest.IO. A taky pomocí “klubovně” Node5. Ale především se zabývám vymýšlením toho, o čem vlastně budou moje přednášky a plánováním, kdy na nich začnu pracovat.

Čeho si z toho, co jsem dosud dosáhl, nejvíc vážím?

Rád posunuji všemožné hranice, takže si moc vážím toho, že mě za to ještě nikdo nezabil.

Čeho bych chtěl dosáhnout?

Až jednou Bůh tweetne, že přišel @spazef0rze na dlouhou návštěvu, tak aby to retweetnuli všichni čeští uživatelé Twitteru, včetně @cermak a aby tomu @RadekHulan dal fav. A že si moje budoucí bývalá přítelkyně založí Twitter účet, aby viděla, že jsem nebyl tak špatný, jak všem říkala.

Na co se na Webexpo těším?

Na to, že snad tentokrát nebudu připravovat přednášku den předem. Na lidi, které jsem dlouho neviděl. Na lidi, které jsem ještě nikdy neviděl. Na chlast, který bude za speciální cenu pro návštěvníky WebExpa. Na holky, které vývojáři normálně nevidí, teda pokud si je zrovna nestáhnou z Internetu. A na Evu Klusovou, až přijede z Polska ukázat všem, jak se to pořádně organizuje.

První příspěvek: o čem to bude?

Bude se to jmenovat PHP What The F…eature. Bude to o některých speciálních vlastnostech PHP, na které lze říci akorát WTF, případně WAT. Něco ve stylu výborné přednášky WAT o zajímavých vlastnostech JavaScriptu a Ruby. Přednáška by šla udělat i na 20 minut. Materiálu mám za svojí praxi docela dost. Bohužel.

Co z toho návštěvníci získají?

Budou se smát, až se budou za břicho popadat. A taky zjistí, že s PHP je sranda i když o tom zrovna nepřednáší David Grudl. Taky jim trochu pomohu osvětlit některá tajemná a temná zákoutí PHP.

Pro koho to je?

Pro všechny fandy i nefandy PHP. Pro Rubisty. Pajtoňáky. JavaSkriptaře. Akorát @adent se moc bavit nebude, myslím si, že jeho styl humoru je totiž o dost sofistikovanější, než ten můj.

Druhé téma: o čem to bude?

Bude to v podstatě dost nuda, srsly. O několika útocích na webové aplikace. O bezpečnosti webových aplikací. O jejich bezpečnostním testování. O vývojářích. O tom, jak reagují, když se do nich malinko opřu. Tato přednáška by naopak šla udělat i jako Ignite talk, aby to bylo zábavnější, údernější a… kratší.

Co z toho návštěvníci získají?

Několik z nich určitě bude mít špatný pocit a hned půjdou opravovat svoje aplikace, místo toho, aby šli na další přednášku, nebo na after party. Ti ostatní budou mít dobrý pocit z toho, že to mají všechno správně, do té doby, než jim Anonymous vysosají celou databázi a vystaví na uloz.to. A ten zbytek se dozví, jak jednoduché je na aplikace zaútočit, jak jednoduché je dané aplikace otestovat a to, že opravit aplikace je celkem jednoduchá věc na pár minut. Měli by si taky uvědomit, že se všichni mají mít rádi, ale to vlastně platí obecně a pro všechny lidičky na týhle Zemičce a s tématem příspěvku to vůbec nesouvisí.

Pro koho to je?

Pro vývojáře webových aplikací (nejenom v PHP), pro bezpečnostní testery, jejich manažery a vůbec všechny wannabe Anonymous a 1337 h4x0ry.

Jako základ pro druhý příspěvek bych použil přednášku, kterou jsem měl v rámci 4IT445 na VŠE.


Tak a to je vše, přátelé. Které téma vás zaujalo více? Jaká témata jste přihlásili vy? Přijdete vůbec na WebExpo? Víte vůbec, co to je? Znáte Jana Tleskače? Nestyďte se a podělte se v komentářích!

Update 26. srpna 2012:

Ani jedno téma se do programu konference nedostalo. Podívejte se alespoň na nultou až první verzi přednášky PHPWTF (YouTube, 5 minut) z feedback semináře.

3 thoughts on “WebExpo 2012 Call for Papers
  1. Pod “jakým způsobem jsem je přihlásil” jsem teda čekal, že bude napsáno “hacknul jsem to, takže přímým zápisem do databáze”. Takhle nuda :)

  2. INSERT INTO comments (article, author, date, comment)
    VALUES (361, 8, NOW(),
    SELECT text FROM vymluvy ORDER BY RANDOM() LIMIT 1
    )

  3. Pingback: WebExpo 2012 – Nepoužívejte Git jako SVN! | DevBlog

Blog byl staticky vyexportován, nové komentáře již nelze přidávat.