Spouštím DevBlog

Vítejte na novém blogu pro české vývojáře, nebo, možná by bylo správnější říct, v testovacím provozu něčeho, co si časem bude říkat DevBlog. Zatím budu tento web používat jako pokračovatele svého původního blogu borber.com, ale vize je jiná, poněkud ambicióznější, jen je potřeba ji (v duchu agilního přístupu, že) realizovat postupně.

Toto je tedy první krůček. V současném stavu nejsem s mnoha věcmi spokojený, ať už se jedná o různé estetické detaily nebo i o samotný princip fungování (hint: anonymní komentáře zde dlouho nebudou), ale nějak se začít musí a ladit budu věci postupně. Mimochodem, pokud je mezi vámi nějaký expert na WordPress, dejte vědět, pár otázek bych měl :)

dalsi-blog

Možná si říkáte, že je blbost dělat v roce 2012 další blog, ale tak nějak to ve mně uzrálo a už mě nebaví jen štěkání ve 140 znacích. Doba, kdy blogosféra byla v podstatě jedinou sociální sítí pro lidi z našeho oboru, měla své kouzlo a na psaní se po delší době, věřte nevěřte, docela těším.

Jaká témata se budou na DevBlogu objevovat?

  • Vývojářské zázemí, infrastruktura – podceňovaná oblast, o které se moc nepíše, ale věci jako správa verzí, issue tracking a další infrastrukturní záležitosti jsou pro každý projekt veledůležité.
  • Programátorská témata – pochopitelně nemůžou chybět články o architektuře, návrhu ani implementačních detailech.
  • Nástroje – každý programátor má svůj “toolbox” a já budu postupně ukazovat, co k vývoji osobně používám a jak mi ty nástroje pomáhají.
  • UX – osobně mě hodně zajímá nejen technická stránka věci, ale i jak výsledky vnímají uživatelé. Jsem v tomto oboru laik, ale na věci mám své názory a nebojím se podělit :)
  • Ze života startupu – děláme teď s Jirkou Pénzešem na jednom projektu a je to po mnoha stránkách zajímavá zkušenost, takže občas něco utrousím i o tom.

Budu se snažit, aby články na tomto blogu vycházely s určitou pravidelností a byly rozumně krátké, takže je čas ukončit tento zápisek č. 1. Přeji DevBlogu, ať se mu daří, a případně dejte v komentářích vědět, jaká témata by vás zajímala.

Update: víc o dlouhodobější vizi DevBlogu jsem sepsal na borber.com.

9 thoughts on “Spouštím DevBlog
  1. Výborně. Držím palce, aby ti to nadšení dlouho vydrželo, a už se těším, až v nějakém článku nakousneš NCrunch, protože to je něco tak geniálního, že jsem zůstal koukat s otevřenou pusou. Mě by díky tomu snad vyloženě bavilo psát testy a pak sledovat, jak se to všechno pěkně zelená :-)

  2. Hezky, to se mi líbí, těším se na články…já se teď snažím něco sepsat na téma Jira obecně a vývoj pluginů pro Jiru, chytlo mě to…akorát mi chybí hlubší znalost jak to vlastně funguje, teprve se rozkoukávám s Javou vůbec.

  3. Nebylo by rozumnější začít psát třeba pro Zdroják? Martin Malý odchází a určitě se jim nějaké kvalitní články budou hodit. Získal bys zároveň dost velké čtenářstvo :-)

    Ale každopádně, každá podobná iniciativa se cení, RSSko si rozhodně přidám do Google Readeru.

  4. Honzo, gratuluju k prvnímu komentáři ever :) a s NCrunchem souhlasím – je to skvělý nástroj. Tak svělý, až je k němu skoro zbytečné cokoliv dodávat :)

    Martine, JIRA se tady taky objeví, ačkoliv jsem rozhodně neproniknul tak hluboko, abych pro ni dokázal napsat plugin.

    Edo, pro Zdroják jsem několik článků napsal a do budoucna se tomu nebráním, ale je rozdíl mezi obsahem vhodným pro blog a pro magazín. Na borber.com se objeví článek, který motivaci trochu více odhalí.

  5. Bezvadné, už se těším, obzvláště na ty nástroje a UX

  6. Tož držím palce. A nevím, jestli bych označil za experta na WordPress, ale za pokročilého WP vývojáře ano (2 roky vývoje malých, velkých i multi-site WP webů a pluginů). Máš-li otázky, prosím do mailu. :)

Blog byl staticky vyexportován, nové komentáře již nelze přidávat.