Snadnější editování souboru “hosts” při zapnutém UAC

Při webovém vývoji se často hodí přesměrovávat doménu služby na localhost nebo jiný vývojový server, např. touto úpravou v souboru hosts:

127.0.0.1 mysite.com

Jediné trochu otravné je, že pokud pracujete na Windows se zapnutým UAC, tak vám tento soubor nepůjde v běžně spuštěném textovém editoru uložit (standardní uživatel nemá právo zápisu do C:\Windows). Pokud jste navíc zvyklí pracovat v nějakém textovém editoru s více záložkami (Notepad++, Sublime Text, PSPad apod.), tak nejhorší možný postup může vypadat následovně:

  1. Zavřít editor se všemi záložkami, případně pořešit ty rozeditované
  2. Otevřít jako Administrátor
  3. Ctrl+O a najít soubor hosts (osobně navíc nerad klasický open dialog používám a radši soubory do aplikace tahám z nějakého file manažeru, což mezi aplikací spuštěnou ve standardním a administrátorském módu nefunguje)
  4. Upravit soubor, zavřít editor
  5. Otevřít editor jako běžný uživatel a obnovit předchozí soubory

Toto je samozřejmě extrém, možná máte pod administrátorským účtem spuštěný Total Commander a editujete z něj apod., ale pokud ne, může se hodit následující tip:

Předně k editaci použijte Notepad, protože, přiznejte si to, na nic jiného se stejně nehodí. A za druhé si někde, třeba na ploše, vytvořte zástupce takto:

  1. Do dialogu pro nového zástupce zadejte C:\Windows\System32\notepad.exe C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts
  2. V pokročilých nastaveních zástupce zaškrtněte “Spustit jako administrátor”

Nyní stačí zástupce otevřít, Windows se automaticky zeptají na zvýšení pravomocí a soubor hosts nebo podobný lze snadno upravovat.

8 thoughts on “Snadnější editování souboru “hosts” při zapnutém UAC
  1. Bude to znít jako rant, ale na Macu máme http://pow.cx/. Má to vlastní dnsko a ke každýmu (symlinkovanýmu) adresáři vytvoří doménu dirname.dev a přesměruje na localhost. Napsané v Nodu a CoffeeScriptu.

  2. Jé, já tam dal tagy [rant] a [/rant] a ono je to odstřihlo! :-)

  3. Od té doby co mám lokálně DNS server bind9… :)

  4. Pěkné je zjistit UAC až při ukládání souboru. #cizí_server. Nějaký tip, když člověk potřebuje editovat i další chráněné soubory?

  5. Honzo, to vypadá zajímavě. Pokud budu v souboru hosts trávit víc času, určitě na to mrknu, díky.

    Michale, koukal jsem jen na rychlý screencast na jejich webu, ale pro můj případ by mi Pow přišlo jako slušný overkill :)

    Tomáši, pak bych měl asi nějaký editor pořád otevřený pod admin účtem.

  6. Já si nastavil, aby se mi Total Commander spouštěl vždy pod admin učtem, takže hosts a dalšá chráněné soubory jsem schopen kdykoliv skrze TC editovat.

Blog byl staticky vyexportován, nové komentáře již nelze přidávat.