Jak na Twitteru sledovat stovky účtů a nezbláznit se z toho

Ačkoliv Facebook poslední dobou přitahuje čím dál víc technických informací a konverzací, stále jednoznačně nejlepším zdrojem různých novinek, odkazů i zajímavostí zůstává Twitter. Na Twitteru jsem jako @borekb, a pokud se podíváte, kolik lidí followuju, bude to aktuálně nepěkné číslo kolem pěti set účtů:

twitter-borekb

Říkáte si, jak se to dá zvládnout? Existuje na to docela jednoduchý trik. Klíčem jsou privátní Twitter listy (nebo i veřejné, pokud vám nevadí, že kdokoliv vaši kategorizaci uvidí). Moje listy vypadají následovně:

twitter-borekb-listy

Důležité jsou dva privátní listy mt a mtt, ve kterých je vždy nějaká podmnožina všech “followings”, dohromady s hlavní timelajnou mám tedy tři skupiny lidí:

  • Hlavní časová osa neboli všichni (zhruba 500 lidí, nový tweet každou chvíli) – tam mám všechny sledované účty, z nichž některé jsou například vývojáři zevnitř Microsoftu (insiderské informace), účty zajímavých produktů, zábavné účty atd. Čtu, když mám dostatek času nebo když jsem na projektu, kde kompilace trvá příliš dlouho.
  • List mt (100 až 150 lidí, aktualizace několikrát za hodinu) – zde jsou většinou české účty a jen pár mimořádných zahraničních osobností. Čtením tohoto listu mi neunikne nic podstatného z ČR a má pro mě nejlepší poměr “cena / výkon”, takže ho používám zdaleka nejvíc.
  • List mtt (cca 20 lidí, aktualizace v řádu desítek tweetů denně) – kamarádi nebo výjimečně přínosné účty, u kterých nechci propásnout žádný tweet.

Samozřejmě platí, že lidé v listu mtt jsou také v listu mt:

twitter-lists-schema

Toto rozdělení má hned několik výhod, např.:

  • Čtu jen tolik informací, na kolik mám právě čas. V mém primárně používaném listu mt přečtu 24 hodin informací za přibližně půl hodiny, ale nebyl by problém udělat si např. další list, pokud bych chtěl víc informací a chtěl tomu věnovat víc času, nebo naopak.
  • Twitter standardně pouští “jen” několik set tweetů do historie. Pokud jste správný Twitter závislák jako já a nechcete přijít o žádné informace od určitých lidí, jsou úzké listy možností, jak se dostat i mnoho dnů až týdnů do historie, např. po dovolené (moje hlavní timelajna končí zhruba den, dva zpátky, což je někdy nedostačující).
  • Někoho odfollowovat musím jen zcela výjimečně, většinou stačí přesun do jiného listu.
  • Přestal jsem řešit, jestli někoho jen kvůli DM (přímým zprávám) followovat nebo ne. S privátními listy followování nebolí.

Má to i své drobné nevýhody, např. kategorizací je potřeba strávit určitý čas (ale jak to je jednou hotové, udržování je pohoda) nebo třeba v Android klientu nejsou listy podporovány tak dobře jako hlavní timeline, takže např. čtete list, odpovíte na tweet, místo zpátky na list vás to hodí na záložku Home a když se přepnete zpět do listu, jste úplně nahoře a ne tam, kde jste skončili minule.

Jsou to však jen drobné otravnosti ve srovnání se zásadními výhodami, které mi listy přinášejí. Upřímně, nedokázal bych si bez nich už efektivní využívání Twitteru představit.

Pokud sledujete hodně účtů, máte nějaký podobný systém nebo další tipy?

3 thoughts on “Jak na Twitteru sledovat stovky účtů a nezbláznit se z toho
  1. Ja to riesim podobne s tym rozdielom, ze nefollowujem kazdeho, ale len tych, koho retweety chcem sledovat, pretoze uzivatel, ktoreho pridas do listu a nefollowujes ho, tak jeho retweety ta nezasiahnu. Okrem toho dalsia vyhoda listov je, ze vidis reply len ludi v ramci toho listu, co opat redukuje kopec balastu.

  2. Follow jen důležité. Do oborových listů zbytek. Občas jde někdo (třeba během flamewars) dočasně z follow jen do listu.
    Takže stačí číst jen timelinu a párkrát za den listy.

Blog byl staticky vyexportován, nové komentáře již nelze přidávat.